FOTO: ALEKSANDAR GOSPIĆ
Veličanstvene planine

Park prirode Velebit

Velebit je najduža hrvatska planina. Cijelom dužinom od 150 kilometara Velebit, zajedno s dva nacionalna parka i nizom manjih posebno zaštićenih područja, zaštićen je kao park prirode. S preko 2.000 četvornih kilometara površine, Park prirode Velebit najveće je zaštićeno područje Hrvatske. Ta veličanstvena planina ima dva lica, surovu golet na primorskoj i nepregledne šume na kontinentalnoj strani. Područje obiluje prirodnim vrijednostima, kao što su neobične formacije stijena, divlji kanjoni, duboke jame i spilje te je posebno bogato endemskim vrstama biljaka i životinja. Zbog posebne prirodne vrijednosti, UNESCO je 1978. godine planinu Velebit uvrstio u međunarodnu mrežu rezervata biosfere – MAB.

Dinara

Planina Dinara je prirodna granica između Hrvatske i Bosne. Ona dijeli i dva klimatski različita područja- mediteransko i kontinentalno područje. Drugi po veličini Dinarin vrh Dinara (1831m) je masiv dugačak 20 i širok 10 kilometara. To je ujedno i najveći vrh Hrvatske. On je razvođe rijeka Krke i Cetine, a u njegovom južnom podnožju izvire rijeka Krčić. Na suprotnoj strani masiv završava jednako nevjerojatno: dubokim snažnim izvorima rijeke Cetine u blizini kojih je ulaz u 2080 metara duboku Gospodsku pećinu, na kraju koje je podzemno jezero. Dinara je nenaseljena, a njeno spektakularno obilježje je najduža stijena u Hrvatskoj duga čak 6 kilometara.

Uspon na Dinaru zahtjeva veće planinarsko iskustvo. Prilazni putovi iz više pravaca su označeni. Smještaj je osiguran u planinarskom domu na Brezovcu (1050m), te Lovačkom domu. 

Osobitu ljepotu Dinara, koja se smatra jednom od najslikovitijih planina Dalmacije, duguje bogatim cvjetnim livadama i šumama, a značajno je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Veliki Kozjak

Veliki Kozjak kameniti je gorski greben koji leži između susjednih viših i poznatijih grebena Dinare i Svilaje, odnosno iznad općine Kijevo u zaleđu Šibensko-kninske županije. S najvišeg vrha, 1206 metara visokog Bata, otvara se nezaboravan pogled na okolne planine, plodno Petrovo polje, te gradove Knin i Drniš. Osim Bata, Veliki Kozjak ima još tri vrha viša od 1000 metara, gdje raste najbogatija planinska flora Dalmacije s više od 10 endemskih biljaka.