FOTO: MIRANDA TRKLJA
Kninska okolica

Biskupija

Općina Biskupija prostire se oko rijeke Kosovčice, a obuhvaća prostor koji je u ranom srednjem vijeku bio politička, crkvena i kulturna jezgra prvih hrvatskih državnih tvorevina. O 1040. do 1439. godine tu je bilo sjedište biskupije starog hrvatskog kraljevstva.

Civljane

Prostor općine Civljane jedan je od najljepših prirodnih predjela Hrvatske. U njenom središtu su crkva sv. Spasa iz 9. stoljeća, jedan od najbolje očuvanih spomenika ranosrednjovjekovnog sakralnog graditeljstva u Hrvatskoj i spektakularni izvori rijeke Cetine pod planinom Dinarom.

Ervenik

Općina Ervenik imponira svojim prirodnim raznolikostima i krajobraznom ljepotom koje su toliko vrijedne da ih kao dio hrvatske i europske prirodne baštine štite Park prirode Velebit i Nacionalni park Krka. Ona spaja Liku i Dalmaciju, a njenim središtem teče rijeka Zrmanja.

Kijevo

Kijevo, najveće ruralno naselje u Dalmaciji, središte je općine koja se nalazi u kotlini između planine Dinare (1831m) i gorskog grebena Velikog Kozjaka (1206m). Taj gotovo alpski ambijent u srcu Dalmacije u svako je godišnje doba drugačiji, a opet jednako zanimljiv i privlačan. Kijevo je, osim po prirodnim ljepotama i planinama kojima je okruženo, poznato po svojoj bogatoj folklornoj baštini, pučkoj tradiciji i zdravoj domaćoj hrani.

Kistanje

Kistanje su ¨glavni grad¨ Bukovice, područja između Karinskog mora i kanjona rijeka Krke i Zrmanje, jednog od najslabije napučenih, ali ekološki najbolje očuvanih područja Hrvatske i Europe. Onima koji ih još ne poznaju to je hrvatska i europska Terra incognita, a oni koji su ih barem malo upoznali znaju da je to El Dorado za turiste i izletnike željne drugačijeg i istinski izvornog.