FOTO: JAVNA USTANOVA NP KRKA
Vrijedna arheološka nalazišta

Biskupija

Arheološki perivoj Biskupija najznačajnije je arheološko nalazište hrvatske nacionalne povijesti i najveće srednjevjekovno arheološko nalazište u Hrvatskoj. Arheološki nalazi s tog područja pripadaju razdoblju s kraja 6. i početka 7. stoljeća do 11. stoljeća- iz vremena kada su Hrvati stvorili svoje prve državne tvorevine i prihvatili kršćanstvo. Likovna ostvarenja iz tog vremena s prepoznatljivim ornamentom, kao i natpisi temelj su nacionalnog identiteta Hrvata. Na temeljima Crkve sv. Marije, unutar koje je pronađen najstariji poznati prikaz Bogorodice u hrvatskoj umjetnosti, podignuta je 1937. i 1938. godine memorijalna crkva prema nacrtu hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Burnum

Skriveno u njedrima dalmatinske zagore, u kamenu i kršu, obraslo surovom makijom, nalazi se biser antičke povijesti, rimski vojni logor Burnum.

Sagrađen je na prijelazu iz stare u novu eru, na položaju s kojeg je Rimsko Carstvo kontroliralo prijelaz preko rijeke Krke. Nekadašnje je sjedište XI. i IV. legije rimske vojske. Posjetitelji mogu vidjeti lukove zapovjedne zgrade u logoru, jedini vojni amfiteatar na području Hrvatske i nekoliko zidova vjnog vježbališta. Ono što je vojnicima, a zatim stanovnicima, bio oružje, oruđe ili dio svakodnevice, danas je dio arheoloških iskopina prikazanih u arheološkoj zbirci Burnum u Puljanima.

Kapitul

Kapitul je arheološko nalazište jugoistočno od Knina uz koje se vežu počeci starohrvatske arheologije. Arheološka istraživanja provedena krajem 19. stoljeća otkrila su rimske i osobito važne starohrvatske spomenike. U povijesnim ispravama spominje se kraljevski benediktinski samostan sa crkvom sv. Bartolomeja, podignut u 10. stoljeću. Na temeljima samostana u 13. stoljeću je podignuta istoimena katedrala, koja je u funkciji bila do 16. stoljeća, kada su Knin okupirali Turci. Na ovom je lokalitetu pronađen i veći broj starohrvatskih i kasnijih srednjovjekovnih grobova s nalazima naušnica, ostruga i prstenja.

Podgrađe

U podnožju Kninske tvrđave, neposredno uz cestu koja od starog dijela grada, kninske varoši i crkve svetog Josipa vodi prema Kninskoj tvrđavi s lijeve strane, smješten je, prije par godina otkriven srednjovjekovni stambeni kompleks Podgrađe.

Villa Rustica u Orliću

U mjestu Orliću smještenom 11 kilometara od grada Knina, nalaze se arheološki ostaci antičke vile iz 2. stoljeća. Danas je moguće vidjeti temeljne arhitektonske ostatke stambenog i gospodarskog dijela Vile. Unutar vile pronađen je dragocjeni mozaik, kao i temeljni zidovi gospodarskih prostorija, kupaonica i bazena. Inače, vile rustike su stambeno-gospodarski objekti koji su obično građeni na zemljištu koje su dobivali isluženi rimski časnici.