FOTO: LUCIANO GRMOVŠEK
Sakralna baština

Crkva sv. Spasa

Cetina, selo na izvoru istoimene rijeke, ime je dobilo po starohrvatskoj župi Cetina. Na području sela nalaze se ruševine crkve sv. Spasa građene u 9. stoljeću. To je jedan od najbolje očuvanih spomenika ranosrednjovjekovnog sakralnog graditeljstva u Hrvatskoj i jedina crkva iz tog doba čiji toranj još uvijek postoji. Oko crkve je pronađeno gotovo 1200 grobova s bogatim arheološkim nalazima među kojima je najvrjednija pozlaćena kadionica misionara koji su pokrštavali Hrvate krajem 8. i početkom 9. stoljeća

Manastir Krka

Tri i pol kilometra istočno od Kistanja nalazi se duhovno središte pravoslavnih vjernika- manastir Krka. Podignut na temeljima starijeg samostana, prvi se put u dokumentima spominje 1402. godine. Srednjovjekovni manastir zadužbina je Jelene Šubić, udovice hrvatskog kneza Mladena III. Šubića i sestre srpskog cara Dušana. Manastir posjeduje veliku i bogatu knjižnicu s velikim brojem povijesnih rukopisa, inkanabula i rijetkih knjiga. Uz njega se nalazi crkva u bizantskom stilu, a ispod manastira smještene su nedovoljno poznate grobnice. Rijeka Krka po kojoj je manastir dobio ime, u ovom dijelu svog toga obiluje biljnim i životinjskim vrstama koje bujaju svojom puninom zahvaljujući vodi što im daje život i miru koji imaju zbog nenazočnosti čovjeka.

Crkva sv. Antuna Padovanskog

Sakralni objekt koji je postao jedan od simbola grada Knina zasigurno je crkva sv. Ante. Crkva je izgrađena u 18. stoljeću, na mjestu gdje je vjerojatno bila starohrvatska crkva, a do današnjih je dana nekoliko puta obnavljana. U tlocrtu ova je crkva trobrodna građevina s upisanim križem i polukružnom apsidom orjentiranom prema sjeverozapadu. Građena je fino klesanim kamenom. Krovište je otvorene drvene konstrukcije, a u sklopu crkve je i zvonik. 1993. godine crkva je zapaljena, da bi je nakon oslobođenja Knina 1995. godine, franjevci počeli obnavljati prema nacrtima zagrebačkih arhitekata prof. Nenada Fabijanića i Božidara Uršulića. Crkva je blagoslovljena 6. prosinca 1998. god. i od tada je u funkciji. 

Manastir Oćestovo

Izgradnja zavjetne crkve Eparhije dalmatinske svete Velikomučenice Nedelje u Oćestovu počela je 1928. godine, jer su pravoslavni dalmatinci, a posebno stanovnici mjesta Oćestova željeli podignuti crkvu u mjestu rođenja velikoga Episkopa dalmatinskog Stefana Kneževida (1853-1890). Crkva je posvećena Svetoj Velikomučenici Nedelji, koja uživa posebno poštovanje među pravoslavcima u Dalmaciji, što potvrđuje i veliki broj drugih crkava podignut u njen spomen.

Do svog osvećenja 1960. godine, crkva Svete Nedelje pripadala je pađenskoj parohiji, a od 1960. godine postaje samostalna parohijska crkva. Pravoslavni dalmatinci su se po tradiciji okupljali na saboru u Oćestovu prve nedjelje poslije Petrovdana, kada je u ovoj zavjetnoj crkvi Eparhije dalmatinske svečano proslavljan praznik svete velikomučenice Nedelje.

Zbog velikog značaja ove zavjetne crkve Eparhije dalmatinske, koja je kroz svoju povijest  već postala mjesto hodočašća i poklonjenja, kako pravoslavnih tako i rimokatolika i predstavnika drugih vjeroispovijesti, Episkop dalmatinski g.g. Fotije svojom odlukom crkvu Svete Velikomučenice Nedelje u Oćestovu proglasio je manastirom.

Hram pokrova presvete Bogorodice

Prvobitni hram Pokrova Presvete Bogorodice u Kninu podignut je u drugoj polovini XIX stoljeća, točnije 1866. godine. U drugom svjetskom ratu porušen je do temelja bombardiranjem 1944. godine. Zalaganjem i trudom tadašnjeg Episkopa dalmatinskog G. Stefana, počela je gradnja novog hrama, koji je završen i posvećen 1971. godine.

Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Godine 2015. Knin je dobio novu velebnu crkvu. Kao poveznica povijesti, sadašnjosti i budućnosti, nova crkva u Kninu, koja je ujedno i najveća crkva u Hrvatskoj, nosi naslov Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta po praliku ¨Gospe Velikog Zavjeta¨, najstarijem poznatom liku Gospe u hrvatskom narodu, pronađenom u Biskupiji kod Knina. Za dizajn interijera Crkve Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu, arhitekt Ante Vrban, nagrađen je 2016. godine regionalnom nagradom 'International Property Awards 2016' u kategoriji javni prostor.