FOTO: MIRANDA TRKLJA
Biciklizam

Razgledavanje na dva kotača

Biciklirajte kninskim krajem, nezaobilaznom destinacijom za bicikliste, uživajući u prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima ovog kraja. Bilo da se odlučite za manje zahtjevne obiteljske staze predviđene za mirnu vožnju ili najzahtjevnije i najfascinantnije staze koje jamče adrenalinsko iskustvo, nećete pogriješiti!

Kada biste se kojim slučajem odlučili da prođete baš sve označene staze na području grada Knina, trebala bi vam barem dva godišnja odmora. Knin nudi toliki izbor, da ih jednostavno nemoguće sve obići u nekoliko dana. Na ovom je području ukupno trinaest uređenih biciklističkih ruta. Biciklistima se nudi na izbor apsolutno sve što biciklizam može ponuditi, od laganih rekreativnih staza, dugačkih uspona, prekrasnih cestovnih ruta.

Rijeke na sve strane

Smješten podno Dinare i u blizini izvora rijeke Krke, Knin vam nudi jedinstvenu mogućnost. Uz malo truda, odavde biciklom možete posjetiti sve tri velike dalmatinske rijeke. Krenete li prema zapadu stazom 406 Put Zrmanje stići ćete do prekrasne Zrmanje. Odlučite li se pak krenuti na drugu stranu, stazom 403 Put vrela Cetine stići ćete to jedinstvenog izvora rijeke Cetine, a u samom Kninu imate pregršt opcija da biciklom upoznate Krku i sve njene pritoke. I budite sigurni, na koju god stranu da ste se uputili nećete pogriješiti. Ukoliko želite laganu obiteljsku vožnju za upoznavanje sa ljepotama Zvonimirovog grada svakako preporučujemo stazu 410 Krkom do Marunuše koja će vas provesti oko Knina prateći Krku.

Dinara – raj za bicikliste

No, ono što će privući svakog pravog biciklistu, svakako je neponovljiva planina Dinara podno koje se nalazi Knin. Ova prekrasna planina impozantnog izgleda krije nebrojene staze i puteve koji vas mogu odvesti i na preko tisuću metara nadmorske visine, poput staze 405 Uspon na Dinaru kojom ćete ući u samo srce planine. Staza 413 Via Dinaris možda je i najpogodnija za uživanje u Dinari i njenim ljepotama. Ruta započinje na staroj Napoleonovoj cesti nekoliko kilometara iznad slapa Krčić i odmah se penje u planinu. Riječ je o fizički iznimno teškoj stazi, pogotovo u početnim kilometrima kada vas čeka samo penjanje, ali kao i uvijek u biciklizmu, svi napori se brzo zaborave jednom kada se popnete i počnete uživati u pogledima. A na ovoj stazi, prekrasnih panorama ima napretek, gdje god da se okrenete. Netaknuta priroda, planinske visoravni i pogled na samu Dinaru, poput magije izbrišu svaku pomisao na umor. Na Dinari se inače nalazi i Sinjal 1831 metara visok vrh, koji je najviša točka u Republici Hrvatskoj, pa ćete na putu vjerojatno sresti i dosta planinara. Ruta „Vie Dinaris“ sa Dinare se polako spušta prema vrelu Cetine, riječnom izvoru koji izgleda poput plavog vodenog oka usred krša. Dok ste ovdje, svakako posjetite starohrvatsku crkvu sv.Spasa, kao i prekrasnu pravoslavnu crvku Vaznesenja Gospodnjeg koja se nalazi pokraj samog izvora. Ruta vas dalje vodi prema selu Kijevo, te se polagano vraća prema polazišnoj točki. Dok ste u Podinarju, svakako probajte kušati domaći med kojeg prave ovdašnji pčelari. Dinarska ispaša jako odgovara pčelama, pa mnogi lokalni med smatraju pravom „likarijom“. Mala biciklistička preporuka je da na ovu stazu, a i ostale koje se penju u srce Dinare, ne idete bez GPS uređaja. Iako su staze označene, na planini je uvijek dobro znati gdje se nalazite, a smanjuje se i mogućnost krivog skretanja ili gubljenja. Rute svih staza u Kninu i okolici, kao i gpx. datoteke za vaš GPS uređaj, možete pronaći na web stranici bike&hike.

Knin – prijestolnica kraljeva

Dok ste u Kninu, svakako nemojte propustiti posjetiti jedinstvenu Kninsku tvrđavu, najveći fortifikacijski sustav u Hrvatskoj i druga po veličini vojna fortifikacija u Europi. Nalazi se na brdu iznad Knina, odakle se pružaju prekrasni pogledi na Dinaru, Knin i čitav kninski kraj. Na tvrđavi se nalazi muzej u kojem ćete saznati mnoštvo zanimljivih informacija o bogatoj kninskoj povijesti, a tu je i restoran. Svakako „must see“ destinacija. Obavezno posjetite i slap Krčić, izvor rijeke Krke, te Šarena jezera. Rekli smo vam na početku, jedan godišnji odmor bit će vam malo...

Fotogalerija